Muşmula

Muşmula, gülgiller ailesinden birisi olan muşmula; kış mevsimi gelince yapraklarını döken çalı tipi bir ağacın meyvesidir. Töngel, Japon erik, beşbıyık, ezgil, gelin boğan ve sarı erik gibi farklı isimlerde de bilinmektedir. Muşmula; Hindistan, Japonya ve Moldova başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretilmektedir. Ayrıca bizim ülkemizin de çeşitli bölgelerinde yetişebilmektedir.
Muşmula ağacı; yaklaşık 3 metreye kadar uzayabilen ve pembe- beyaz renklerinde çiçekleri açan bir ağaç türüdür. Bu ağaçtan elde edilen muşmula meyvesi; olgunlaşmasının ardından Eylül-Ekim aylarında hasadı yapılır. Hatta kış aylarına kadar hasadı devam edebilmektedir. Bu meyvenin en önemli özelliklerinden biri de iyice olgunlaşmadan yani henüz yeşil renkteyken tüketilmemesidir. Çünkü bu haliyle buruk gelebilen acı bir tada sahiptir. Tam anlamı ile olgunlaşan muşmula, kırmızımsı veya kahverengini andıran renge dönüşür. Ceviz büyüklüğünde olan muşmula, yabani olarak dağlarda da yetişebilen bir meyvedir. Sert iklimleri seven bu meyve, üretildiği bölgeye bağlı olarak farklı cinslerde bulmak mümkündür. Fakat tüm cinslerinde içerdiği ekşimsi tat, her bölgede ortaktır.

Muşmula, besin değeri oldukça yüksek olan bir meyvedir. Bünyesinde potasyum, fosfor, kalsiyum, demir bileşenlerinin yanı sıra; A, B1, B2 ve C vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca lif içeriği de çok zengindir. Kalorisi düşük bir meyve olmasından dolayı, kilo vermek isteyenler için de cazip bir meyvedir. Uzun yıllardır şifa kaynağı olarak tüketilmektedir.
Muşmula, meyve halinin dışında; pekmezi, reçeli, marmelatı, turşusu ve sirkesi yapılabilen çok çeşitli bir bitkidir. Bunun yanı sıra, yaprak ve çekirdeklerinden çay da yapılabilme özelliğine sahiptir. Bu sayede farklı şekillerde faydalanılması sağlanır. İnsan sağlığı için pek çok yararı olan muşmula ne yazık ki yaygın olarak tüketilen meyveler arasında değildir. Ancak kış aylarının en önemli meyvelerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Muşmula faydaları nelerdir?

  • Muşmulanın en etkili olduğu organlardan biri hiç şüphesiz bağırsaklardır. İshali keser, dizanteri ve bağırsak iltihabı gibi, bağırsak hastalıklarını önleyici etkisi vardır.
  • Kan akışını düzene sokar.
  • İçeriğindeki şeker oranı düşük olduğundan, şeker hastaları için ideal bir meyvedir. Ayrıca yapraklarından yapılan çay, diyabet rahatsızlığına da iyi gelmektedir.
  • Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan muşmula, birçok mide rahatsızlığına iyi gelir.
  • Susuzluk hissinin oluşmasını engeller.
  • Gut hastalığında tedaviye yardımcı olur.
  • Sinir sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur ve kişiye sakinlik hissi verir.
  • Öksürük, grip, bronşit ve astım gibi üst solunum yolları hastalıklarında, muşmula çok faydalıdır.
  • Kas, romatizma ve bel ağrılarında ağrı kesici özelliği vardır.
  • Hamile bayanlar için düşük riskini azalttığı söylenmektedir.
  • Vücudumuzda bulunan zararlı maddelerin temizlenmesinde etkisi bulunmaktadır.
  • Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür.
  • Göz sağlığımıza oldukça faydalı olan muşmula, karaciğer içinde bulunmaz bir nimettir.
  • Güçlü bir idrar sökücüdür.
  • Muşmula, kansızlık problemi yaşayanlarda demir emilimini hızlandırdığı için tedaviye yardımcı olur.
  • Kolon ve cilt kanseri için koruyucu etkisi vardır.
  • Vücuda enerji vererek yorgunluk hissini ortadan kaldırır.
Not: Birçok besin gibi muşmulanın da aşırı tüketimi sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden, özellikle ciddi rahatsızlıklar için doktora danışılmadan tüketilmemesi tavsiye edilir.
21.01.2024 04:56:53
Muşmula ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Muşmula Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Muşmula"
Muşmula aşırı kabızlık yapan bir meyve kim diyorsa kabızlık yapmaz yalan söylüyor
Tahsin . 28.11.2023 19:17:17

Muşmula Meyvesi

Muşmula Meyvesi; İnsanlar tarafından çokça tüketilen diğer adıyla töngel diye anılan muşmula meyvesi özellikle kırsal bölgelerde daha çok tüketilmektedi...
Devamını Oku

Muşmula Yaprağı

Muşmula yaprağı; muşmula meyvesi ülkemizin bazı bölgelerinde döngel meyvesi olarak bilinmektedir. Bazı kişiler muşmula meyvesini yumuşamış şekilde bazı ...
Devamını Oku

Muşmula Ağacı

Muşmula Ağacı; Muşmula meyvesini veren ağaç olarak bilinir. Halk arasında muşmula meyvesinin diğer adı ise töngel olarak ifade edilir. Muşmula eski zama...
Devamını Oku

Muşmula Sirkesi

Muşmula sirkesi, genellikle Karadeniz insanlarının muşmulanın faydalarını fark ettikten sonra muşmula bitkisinden daha fazla yararlanmak adına yaptıkları bir...
Devamını Oku

Muşmula Yetiştiriciliği

Muşmula Yetiştiriciliği, ülkemizde daha çok Kuzey Anadolu ve Marmara Bölgelerinde yaygındır. Orta verimli olarak tanımlanabilen muşmula bitkisi, her yıl veri...
Devamını Oku

Muşmula Marmelatı

Muşmula Marmelatı, Muşmula meyvesi çoğunlukla Marmara Bölgesinde ve Kuzey Anadolu'da yetişmektedir. Kırsal kesimlerde yaşayanlar tarafından sıklıkla tüketile...
Devamını Oku

Muşmula Çeşitleri

Muşmula çeşitleri, Muşmula meyvesi kişiler tarafından oldukça sevilen bir meyve çeşidi olarak tüketimi gerçekleşir. Sadece meyvenin kendisi değil bunun yanı ...
Devamını Oku

Muşmula Hoşafı

Muşmula Hoşafı; Muşmula ağacında yetişen bir meyve çeşidi olarak bilinir. Halk arasında birçok adı bulunmaktadır. Bu adlardan birkaçı tögel, beş bıyık veya d...
Devamını Oku

Dağ Muşmulası

Dağ muşmulası, Türkiye'de hem yazın hem de kışın yeşil kalabilen ve çalılarda yetişen bir bitki türü olarak karşımıza çıkar. Yapısal olarak çok küçük ve...
Devamını Oku

Muşmula Reçeli

Muşmula reçeli, Muşmula meyvesi birçok kişi için yabancı bir meyvedir. Ancak hem taze meyve olarak hem de reçel olarak yapılıp tüketildiğinde birçok faydası ...
Devamını Oku

Muşmula Kabızlık Yaparmı

Muşmula kabızlık yapar mı, muşmula bazı yörelerde töngel, beş bıyık adlarıyla da bilinen gülgiller familyasından meyveleri de aynı isimle anılan bir ağaçtır....
Devamını Oku

Muşmula Tatlısı

Muşmuşa tatlısı, aslında hamur ile yapılan muşmula tatlısı pratik yapılışı ile canınız tatlı yemek istediğinde hemen hazırlanan alternatif tatlı çeşitlerinde...
Devamını Oku

Muşmula Fidanı

Muşmula fidanı, muşmula Güney Batı Asya ve Güney Doğu Avrupa bölgesinde bilinen bunun yanı sıra Antik Yunan kent ve Roma İmparatorluğu döneminde yetiştiricil...
Devamını Oku

Muşmula Nedir

Muşmula nedir, Çeşitli isimlerle anılan muşmula çok eskilerden beri tüketilen bir meyvedir. Muşmula nedir diye düşünüp farklı isimlerle ananlar töngel, ...
Devamını Oku

Muşmula Kaç Kalori?

Muşmula Kaç Kalori, Muşmula, beş çekirdekli, yuvarlak, buruk ve mayhoş tadı olan bir meyvedir. Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde çokça yetiştirilmektedir. Ağacı...
Devamını Oku

Muşmula Çayı

Muşmula çayı, bin bir derde deva olarak tanımlanan ancak çoğu insanın bilmediği ve pek sevemediği bir çay türüdür. Ancak sevilmemesi yararlarını göz ardı edi...
Devamını Oku

Muşmula Turşusu

Muşmula Turşusu, Muşmula ülkemizde daha çok Kara deniz bölgesinde yetişmektedir. Kırmızı ve yeşile çalan renkleri olan iki renkli ancak lezzet anlamında...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Muşmula Meyvesi
Muşmula Yaprağı
Muşmula Ağacı
Muşmula Sirkesi
Muşmula Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Muşmula döngel ile yeni dünya malta eriği hepsi birbirine girmiş
Muşmula Ağacın kök yapısı nasıldır acaba
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024