Muşmula sirkesi, genellikle Karadeniz insanlarının muşmulanın faydalarını fark ettikten sonra muşmula bitkisinden daha fazla yararlanmak adına yaptıkları bir şeydir. Muşmula bitkisini ve meyvesini çok fazla kullanan ve çok fazla yararını gören insanlar muşmulayı çeşitli şekillerde, türlerde kullanmaya, tüketmeye başlamışlardır. Muşmulanın yararları saymakla bitmemektedir.
Bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamaktan, mideyi güçlendirmeye, vücudun şeker düzeyini ayarlamaktan, kabızlığı önlemeye, metabolizmayı hızlandırmaya, kan dolaşımını arttırmaya yönelik daha saymakla bitmeyecek birçok yararı bulunmaktadır.
- Yarım kilo olgunlaşmış muşmula
- Yarım kilo ayva
- Yarım kilo armut
- Yarım kilo elma
- 1 avuç kadar arpa, buğday ya da mısır
- 2-3 çorba kaşığı kadar bal
Muşmula Sirkesi Nasıl Yapılır?
Meyveler yıkanır ve kabukları soyulmadan ufak parçalar şeklinde doğranır. Doğranan meyveler büyükçe bir kavanoza ya da sırlı toprak küpe konur.
Çok fazla olgunlaşmış muşmulalar çatalla delinir ve ardından meyvelerin konduğu kavanoz ya da sırlı toprak küpe eklenir. Üzerlerine bal ilave edilerek meyvelerin üzerine 10 santim örtecek şekilde su eklenir. Bu işlemlerin ardından su eklenen kaba bir avuç kadar mısır, buğday ya da arpa eklenir. İçerisine konulan kabın üzeri bezle örtülerek yapılan karışım her gün tahta kaşık ile karıştırılır. 10 ile 15 gün içerisinde meyveler sirkeye dönüşerek
muşmula sirkesi kullanılmaya hazır bir hale gelmiş olur.