{ "title": "Muşmula", "image": "https://www.musmula.gen.tr/images/Musmula-15615.jpg", "date": "21.01.2024 04:56:53", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Muşmula, gülgiller ailesinden birisi olan muşmula; kış mevsimi gelince yapraklarını döken çalı tipi bir ağacın meyvesidir. Töngel, Japon erik, beşbıyık, ezgil, gelin boğan ve sarı erik gibi farklı isimlerde de bilinmektedir. Muşmula; Hindistan, Japonya ve Moldova başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretilmektedir. Ayrıca bizim ülkemizin de çeşitli bölgelerinde yetişebilmektedir. Muşmula ağacı; yaklaşık 3 metreye kadar uzayabilen ve pembe- beyaz renklerinde çiçekleri açan bir ağaç türüdür. Bu ağaçtan elde edilen muşmula meyvesi; olgunlaşmasının ardından Eylül-Ekim aylarında hasadı yapılır. Hatta kış aylarına kadar hasadı devam edebilmektedir. Bu meyvenin en önemli özelliklerinden biri de iyice olgunlaşmadan yani henüz yeşil renkteyken tüketilmemesidir. Çünkü bu haliyle buruk gelebilen acı bir tada sahiptir. Tam anlamı ile olgunlaşan muşmula, kırmızımsı veya kahverengini andıran renge dönüşür. Ceviz büyüklüğünde olan muşmula, yabani olarak dağlarda da yetişebilen bir meyvedir. Sert iklimleri seven bu meyve, üretildiği bölgeye bağlı olarak farklı cinslerde bulmak mümkündür. Fakat tüm cinslerinde içerdiği ekşimsi tat, her bölgede ortaktır.

Muşmula, besin değeri oldukça yüksek olan bir meyvedir. Bünyesinde potasyum, fosfor, kalsiyum, demir bileşenlerinin yanı sıra; A, B1, B2 ve C vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca lif içeriği de çok zengindir. Kalorisi düşük bir meyve olmasından dolayı, kilo vermek isteyenler için de cazip bir meyvedir. Uzun yıllardır şifa kaynağı olarak tüketilmektedir. Muşmula, meyve halinin dışında; pekmezi, reçeli, marmelatı, turşusu ve sirkesi yapılabilen çok çeşitli bir bitkidir. Bunun yanı sıra, yaprak ve çekirdeklerinden çay da yapılabilme özelliğine sahiptir. Bu sayede farklı şekillerde faydalanılması sağlanır. İnsan sağlığı için pek çok yararı olan muşmula ne yazık ki yaygın olarak tüketilen meyveler arasında değildir. Ancak kış aylarının en önemli meyvelerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Muşmula faydaları nelerdir?
Not: Birçok besin gibi muşmulanın da aşırı tüketimi sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden, özellikle ciddi rahatsızlıklar için doktora danışılmadan tüketilmemesi tavsiye edilir.
" } ] }