{ "title": "Muşmula Yetiştiriciliği", "image": "https://www.musmula.gen.tr/images/Musmula-Yetistiriciligi-23374.jpg", "date": "21.01.2024 09:47:43", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Muşmula Yetiştiriciliği, ülkemizde daha çok Kuzey Anadolu ve Marmara Bölgelerinde yaygındır. Orta verimli olarak tanımlanabilen muşmula bitkisi, her yıl verim verdiğinden ve hemen hemen bütün kış ayları boyunca hasat edildiğinden muşmula yetiştiricilerinin yüzünü güldüren bir bitkidir.

Muşmula Bitkisi Hangi İklim ve Toprağı Sever

Ana vatanı Güney-batı Asya ve Güneydoğu Avrupadır. Bunun sebebi daha çok serin ve nemli iklimlerden hoşlanmasıdır. -5 C derecelerde korunması gereken muşmula bitkisi, soğuğa karşı da dayanıklıdır ama güneşi de görmek ister. Muşmula yetiştiriciliğinde üreticinin dikkat etmesi gereken toprak özellikleri vardır. Çünkü muşmula killi, tınlı, fazla kireçli olmayan, organik maddeler açısından zengin toprağı sever. Ayrıca toprağın geçirgen olması da gereklidir.

Muşmula Yetiştiriciliği Üretim Şekli ve Dikim Zamanı

Muşmula bitkisi, meyvenin çekirdekleri kullanılarak üretileceği gibi ayva fidelerinin muşmula ile aşılanması yöntemi kullanılarak da üretilebilir. Fidanların dikilmesi için yaprak dökümü beklenmelidir. Bu tarih rakım farkına göre değişkenlik gösterse de Kasım ayının 1 ve 2. Haftalarından başlayarak Nisan ayına kadar sürebilir. Genellikle 2-3 yaşında olması gereken muşmula fidanlarının dikileceği çukurlar yaklaşık olarak 50 cm kazılmalı ve fidelerin köklerinin hava almayacak şekilde toprakla kapatılması ve sıkıştırılması gerekir.

Fidanların birbirine olan mesafesi 5-6 metre olmalıdır. Çünkü bu fidanlar büyüyüp yetişkin olduklarında boyları 6-8 metreye varabilen ağaçlar olacaklardır. Yabani olanların boyu daha bodur olsa da muşmula yetiştiriciliği yapanlar en az 3-6 metre büyüyeceğini hesaba katmak zorundadırlar. Dikme işlemi tamamlanıp toprak yeterince sıkıştırıldıktan sonra her bir fideye 10-15 litre kadar su verilmelidir. Cansuyu adı verilen bu sulama fidanların toprakta tutunarak kök salabilmesi için oldukça önemlidir.
" } ] }