{ "title": "Muşmula Yaprağı", "image": "https://www.musmula.gen.tr/images/Musmula-Yapragi-89365.jpg", "date": "22.01.2024 01:15:44", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Muşmula yaprağı; muşmula meyvesi ülkemizin bazı bölgelerinde döngel meyvesi olarak bilinmektedir. Bazı kişiler muşmula meyvesini yumuşamış şekilde bazı kişiler ise olgunlaşmamış sert olarak yemeyi sevmektedir. Tadı, hafif mayhoştur. Gülgiller ailesinden olup, tadı ekşi bir bitkidir. Muşmula meyvesi çoğunlukla 2 veya 3 metre uzunluğunda çalı şeklinde ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Özellikle dağlık alanlarda daha fazla yetişmektedir. Ekim ayı sonunda veya Kasım ayı başlarında meyveleri toplanmaya başlar. Muşmula meyvesinin insan vücudu için birçok faydası bulunmaktadır. İlk kez Japonya'da yetiştirilmiş bir meyve olup, içerisinde çok fazla C, B1 ve B2 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca karbonhidrat, organik asitler ve karoten bakımından da zengin bir meyvedir. Serinletici özelliği olması sayesinde vücuda ferahlık vermektedir. Aynı zamanda antioksidan özelliği ile vücutta bulunan tüm zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Meyvelerini yeşil haldeyken tüketmemekte fayda vardır.

Muşmula meyvesi ağaçları pembe ve beyaz renkte çiçekler açmaktadır. Muşmula ağacı sık yapraklı, çalı görünümlü, muşmula yaprakları krem renginde ve dikenli aynı zamanda kenarları sivridir. Meyveleri yaprakları ile yapışık ve üzüm gibi salkım halinde olup, yuvarlak ve çekirdeklidir. Muşmula meyvesi olgunlaştıkça rengi daha koyu kahverengi bir renk almaktadır. Sert olarak aldığınız muşmula meyvesi bir süre evde beklettiğinizde muşmulanın olgunlaştığını, yumuşadığını ve tatlandığını görebilirsiniz.

Muşmula yaprağının faydaları nelerdir?

Muşmulanın hem meyvesi hem de yaprakları tam bir şifa kaynağıdır. Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi aynı zamanda vücuda enerji vermektedir. Özellikle şeker rahatsızlığı olan kişilerin muşmula meyvesini daha sık tüketmeleri gerekir. Kan dolaşımını düzenlemektedir, astım ve bronşit rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir ve gebelikte muşmula meyvesini tüketmek düşük riskini azaltmaktadır. Ayrıca muşmula yaprağı karaciğere de önemli fayda sağlamaktadır. Çoğunlukla karaciğer organını zehirli maddelerden korumaktadır. Aynı zamanda cilt kanserini önleyici etkisi bulunmaktadır. Sakinleştirici özelliği sayesinde depresyon hastalığına iyi gelmektedir. Mide bulantıları için birebirdir. Ayrıca ağrıları hafifletici özelliği bulunmaktadır.

Muşmula meyvesini düzenli olarak tüketmek, bağırsak hareketlerini arttırarak sindirim sistemini hızlandırmaktadır. Sindirim sisteminin çalışması ile zayıflamaya iyi gelmektedir. Özellikle kilo vermek isteyen kişilerin veya kilo problemi olan kişilerin çok fazla tüketmesi gerekir.

Muşmula ve muşmula yaprakları nasıl kullanılmalıdır

Muşmula yaprakları ve meyvesi kaynatılarak çay şeklinde suyu içilir. Meyvesi taze iken yenir, meyvesinden kompostosu ve reçeli yapılarak tüketilir.
" } ] }