{ "title": "Muşmula Meyvesi", "image": "https://www.musmula.gen.tr/images/Musmula-Meyvesi-16715.jpg", "date": "19.01.2024 19:07:25", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Muşmula Meyvesi; İnsanlar tarafından çokça tüketilen diğer adıyla töngel diye anılan muşmula meyvesi özellikle kırsal bölgelerde daha çok tüketilmektedir. Sert iklime sahip olan bölgelerde yetişen muşmula meyvesi 2-3 metreye kadar uzayabilen sert bir yapıya sahip olan bu meyvenin dışı kıllı ve ceviz büyüklüğündedir. Yetiştirildiği yere göre rengi değişen muşmula bölgesi en çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Bazı yerlerde kırmızı bazı yerlerde ise yeşile benzer bir renge sahip olan muşmula meyvesinin tadında hiçbir değişiklik olmaz. Aldığı renge göre tat değiştirmeyen muşmula meyvesi oldukça lezzetli bir meyvedir. Karadeniz bölgesinde yetişen muşmula meyvesi çeşitli şekillerde tüketilir. Turşusu ve çayı yapılan muşmula meyvesi kış aylarında da çokça tüketilir. Farklı yerlerde de kullanılan muşmula meyvesi marmelat olarak da tüketilir. Faydaları oldukça fazla olan muşmulanın insan sağlığında oldukça yararı vardır. C vitamini bakımından oldukça zengin olan muşmula meyvesi az kaloriye sahip bir meyvedir. Faydalı olan muşmula meyvesinin pekmezi, sirkesi ve reçeli yapılarak tüketilerek insan sağlığına faydası sağlanır.

Muşmula meyvesinin sağlığa faydaları nelerdir?

Sindirim sistemine faydaları; Bağırsak hareketlerini arttırmakta oldukça faydalı olan muşmula meyvesi C vitamini bakımından zengin olması özelliğiyle sindirim sisteminin çalışmasında oldukça faydalıdır.

Böbreklere iyi gelir; Muşmula meyvesinin kendisi kadar yapraklarının da oldukça faydası çoktur. Yaprakları kaynatılarak içilen muşmula yaprağı böbrek problemleri yaşayan kişilerde oldukça faydalıdır. Maydanoz ile kür yapılarak kullandığı zaman daha faydalı olabilir.

İltihabı giderir; Sindirim sisteminde oldukça yararlı olan muşmula meyvesinin çayını tüketmek aynı zamanda bağırsak enfeksiyonlarında ve iltihaplarında da oldukça faydalıdır.

Kan dolaşımı; Muşmula meyvesi vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur ve aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmanın hız çalışmasına yardımcı olur.

Sinir sistemine yararlıdır; Kan dolaşımına iyi gelen muşmula meyvesi sürekli tüketildiği zaman sinir sistemine iyi gelir ve aynı zamanda beynin daha iyi oksijen almasına yardımcı olur ve zihin için oldukça yarar sağlar.

Zayıflamaya yardımcı olur; Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsakların çalışmasında faydalı olan muşmula meyvesi zayıflamaya yardımcı olur. Kompostosu yapılan muşmula meyvesi özellikle zayıflamak isteyenler tarafından oldukça çok tüketilir. Vücudun su kaybını önlemeye yardımcı olan muşmula kompostosu bağırsakları boşaltarak zayıflamaya yardımcı olur.

Enerji deposu; Genellikle gün içerisinde enerjik olmak için ceviz ve kuru kayısı tüketilir. Fakat muşmula meyvesinin de enerji deposu olduğu bilinmez çoğu kişiler tarafından. Sabahları kuru muşmula, tatlısı ve turşusu tüketilerek stresi azaltır ve vücut direncini çoğaltır.

Muşmula çekirdeği; Özellikle idrar sökücü özelliği olan muşmula çekirdeği aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarına oldukça iyi gelmektedir.

Muşmula meyvesinin diğer faydaları; Üst solunum enfeksiyonuna iyi gelen muşmula meyvesi kaynatılarak içildiği zaman öksürüğe de oldukça faydalıdır. Aynı zamanda astım hastalığı çeken ve bronşite yakalanan kişilere de oldukça yararı vardır. A vitamini içeren meyvelerin göz sağlığına iyi geldiğini hemen hemen herkes bilir. A vitamini bakımından zengin olan muşmula göz sağlığını da korur. Yapraklarını kaynatarak tüketen kişilerde ise kas ağrılarına ve romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir.

Şeker hastalığına iyi gelir; Yüksek miktarda şeker içermeyen muşmula meyvesi şeker hastalarının tüketebileceği bir meyvedir.
" } ] }