{ "title": "Muşmula Ağacı", "image": "https://www.musmula.gen.tr/images/Musmula-Agaci-65878.gif", "date": "19.01.2024 20:36:49", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "
Muşmula Ağacı; Muşmula meyvesini veren ağaç olarak bilinir. Halk arasında muşmula meyvesinin diğer adı ise töngel olarak ifade edilir. Muşmula eski zamanlardan beri varlığını sürüdüren bir ağaç çeşidi olarak bilinir. Halen günümüzde de bu meyve ağacı yetiştirilmekte ve kişiler tarafından oldukça sevilen bir meyve çeşidi olarak yer almaktadır. Muşmula ağacı ortalama olarak boy uzunluğu 2-3 metreye kadar uzayan bir ağaç çeşidi olarak görülür. Muşmula ağacı yetişme alanı olarak kendisine kırsal alanları seçmektedir. Kırsal olmayan bölgelerde yetişmediği görülür. Muşmulanın bazı türleri sert iklim olan bölgelerde yetişmektedir. Sert iklimde yetişen bu türlerin meyve kısımları oldukça sert olmaktadır. Bu meyve ortalama olarak ceviz büyüklüğünde olan ve dış kısmı ise kahverengi olan biraz tüylü yapıdadır. Bazı yöreler de bu meyveye beş bıyık adı da verilmektedir. Muşmula ağacı bizim ülkemizde ise en fazla Karadeniz bölgesinde yer alan illerde yetişmektedir. Muşmula farklı türlerde ve cinslerde bulunur ve çeşitlilik arz etmektedir. Bazı bölgelerde bu meyvenin ağacı kırmızı rengine dönük iken bazı bölgeler de ise açık yeşil renge sahiptir. Her ne kadar muşmula cinsleri farklı olsa da tat itibari ile hemen hemen aynı tada sahip olarak bilinir. Tat olarak biraz mayhoş bir tada sahip olan muşmula meyvesi içerisinde birden fazla çekirdek yapısı bulunur. Muşmula sadece meyve olarak değil, bunun yanı sıra turşusu ve yaz aylarında kurutularak çayı elde edilmektedir. Bazen de muşmula yaz aylarında kurutularak kış aylarında kuru meyve olarak tüketimi gerçekleşir.

Muşmula Ağacı ve Faydaları; Muşmula meyvesi yapısında vitamin içeriği olarak bol miktarda C vitamini içermektedir. Ayrıca yapısında az miktarda kalori değeri bulundurur. Bu muşmulanın sağlığa çok faydası var olduğu bilindiği için Karadeniz'de yaşayan insanlar tarafında muşmula turşusu, pekmezi, pestil, sirkesi ve reçeli hazırlayarak tüketimi yapılmaktadır.

Sindirim sistemine faydası: Muşmula meyvesinin en bilindik faydaları arasında ilk olarak göze çarpan özelliği sindirim sistemine faydasının olmasıdır. Muşmula bağırsak hareketlerini arttırarak metabolizma hızının artmasına ve sindirim sistemine yardımcı olmakta rol alır. Bol miktarda C vitamini içerdiği için muşmula sindirim sistemi organlarının sağlığını korumak ile görevlidir.

Böbrek taşı oluşumuna faydası: Muşmula meyvesinin kendisinin faydası olduğu gibi yaprağının da faydası bulunmaktadır. Yaprağı kaynatılarak içildiğinde ise böbrek taşlarının oluşmasını engellediği bilinir. Böbrek sorunları yaşayan kişilerde farklı sonuçlar verebildiği için böbrek hastalarının mutlaka doktorlara danışması gerekir. Muşmula meyvesinin maydanoz kökleriyle iyice öğütüldükten sonra tüketilmesi sonucu böbrek taşlarını düşürdüğü bilinir.

Bağırsak iltihabına faydası: Ayrıca bağırsaklarda meydana gelen iltihabı kurutmaya karşı muşmula meyvesi oldukça faydalı bir meyve olarak ifade edilir, düzenli olarak muşmula çayını tüketmek bağırsak yapısında bulunan enfeksiyon hastalıklarına karşı korumaya yardımcı olur.

Kan dolaşımına faydası: Muşmula kan dolaşımını hızlandırarak metabolizma hızının artmasını ve böylelikle vücudu toksin maddelerden temizlenmesine yardımcı olur. Düzenli olarak muşmula meyvesi tüketimi, merkezi sinir sistemine de iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırdığından dolayı beynin daha düzenli oksijen almasına yardımcı olur. Böylece zihin üzerinde olumlu etki sağlayarak daha zinde bir yaşam sağlanmış olur.

Zayıflamaya faydası: Muşmula meyvesi bağırsak hareketlerini arttırıp metabolizma hızını artırarak zayıflamaya etken bir madde olarak tüketilir. Zayıflamaya neden olan özelliğinden dolayı muşmula hoşafı tüketimi kilo vermek isteyenler tarafından yaygın olarak tüketilir. Muşmula hoşafı, boşaltım sisteminin içeriğindeki organların hareketlerini arttırırken su içerdiğinden dolayı bünyenin su kaybını önler.
" } ] }