Dağ muşmulası, Türkiye'de hem yazın hem de kışın yeşil kalabilen ve çalılarda yetişen bir bitki türü olarak karşımıza çıkar. Yapısal olarak çok küçük ve bir o kadar da fazla yapraklara sahip bir bitki türüdür. Ayrıca Türkiye'de pek çok iklimde gelişebilen bir bitkidir.
Bu bitki kışın genellikle yapraklarını dökmektedir. Ancak kırmızı renkteki boncuk şeklindeki muşmulası kış boyu dayanabilmektedir. Tabii kışın yaşanan don olaylarında meyvesi zarar görebilmektedir. Ancak ilkbaharın gelmesi ile yaprakları yeniden yeşerip çoğalmaktadır. Eğer evinizin bir bahçesi var ise kolaylıkla ekip, yetiştirebileceğiniz zahmetsiz bir bitkidir. Bu nedenle de her bahçede ekilmesi tavsiye edilen bir bitki olarak öne çıkmaktadır. Dağ muşmulasının en önemli özelliklerinden biri özgür bırakıldığında sarmaşık gibi etrafı sarabilmektedir. Hatta bu bitkinin en çok kullanılma nedeni de sarmaşık özelliğine sahip olmasıdır. Çünkü bu özellik sayesinde çevreye oldukça hoş bir görüntü sunmaktadır. Dağ muşmulası özellikle peyzaj düzenlemelerinde oldukça sık kullanıldığı rahatlıkla gözlemlenebilmektedir. Ayrıca bu bitki kirli hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir bitki olarak da bilinmektedir ve kent iklimine de kolaylıkla uyum sağlayabilmektedir.
Dağ muşmulasıfaydaları
Meyvesi tüketildiği zaman kişi de iştah açıcı bir özelliğe sahip oluyor.
Aynı zamanda meyvesi kişide balgam söktürücü olarak da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Ayrıca meyvesini sıcak su ile tükettiğiniz zaman mideyi rahatlatan bir etkiye sahip olmaktadır.
Dağ muşmulasının yaprakları suda kaynatılıp çay şeklinde tüketildiğinde zaman kabızlığı giderici bir etkiye bürünmektedir. Bu nedenlerle de ülkemizde oldukça sevilen ve yetiştirilen bir bitki olarak bilinmektedir.